De betekenis van Osu

Osu! Het is een term die je veel hoort in de kickbokswereld. Zo ook op onze kickboksschool in Amsterdam Noord. Het wordt geroepen op allerlei momenten en er kunnen verschillende dingen mee bedoeld worden. Osu (wat klinkt als oes) is namelijk een term die veel andere woorden vervangt. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan? En misschien nog wel belangrijker, wat betekent het?

In de meeste vechtsporten, en dus ook bij kickboksen, draait er veel om respect. Osu is daar een uiting van. Je zegt het onder andere als je de dojo binnenkomt, om respect te tonen aan de zaal en aan de mensen die al binnen zijn.

Een leuk aspect aan osu is toch wel de variƫteit in dit woord. Zoals eerder gezegd kun je het op veel momenten gebruiken en heeft het dus vele betekenissen. Het kan dus worden gebruikt als groet, voor wanneer je binnenkomt maar ook voor wanneer je afscheid neemt. Het kan gebruikt worden uit respect voor anderen zoals bijvoorbeeld je tegenstander en als bevestiging voor wanneer je bijvoorbeeld de opdracht begrijpt.

Osu komt uit het Japans en is eigenlijk een samenstelling van de twee woorden ‘oshi’, wat duwen betekent, en ‘shinobu’, dit laatste betekent verdragen. Puur afgaand op de samenstelling van het woord komt het dus neer op doorzettingsvermogen. In het begin gaat het allemaal nog niet zoals je hoopt, maar wanneer je toch doorzet zul je zien dat het steeds makkelijker gaat. Dit komt ook enigszins weer terug op respect. Uit respect voor jezelf wil je beter worden en blijven trainen, waardoor respect weer leidt tot doorzettingsvermogen.

Al met al dus een interessant woord met een rijke betekenis.

Ben jij benieuwd naar onze lessen, schrijf je in voor een gratis proefweek!

Leave a Reply

Close Menu